Categorie:Risicomanagement

Uit Collectiewijzer

Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 10 jun 2011 om 13:20

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

RCE Programma Collectie risicomanagement
Het programma Collectie Risicomanagement richt zich op het verder ontwikkelen van een methode om risico’s te beheersen. 

Risicomanagement is na de grootschalige introductie van preventieve conservering in de jaren 1990 de volgende stap in de professionalisering van het collectiebehoud. Het is een strategie waarmee de risico’s voor een collectie worden geïdentificeerd, geanalyseerd en met elkaar worden vergeleken op basis van het verwachte waardeverlies dat zij in een bepaalde periode zullen opleveren (risicoanalyse). Dan kunnen de bedreigingen worden gerangschikt en prioriteiten worden gesteld aan maatregelen om het waardeverlies te beperken. Dit biedt de collectiebeheerder steun bij het nemen van weloverwogen en goed beargumenteerde keuzes over de inzet van middelen binnen collectiemanagement.

Binnen dit programma wordt de bestaande methodiek in verschillende situaties getest, verder uitgewerkt en vereenvoudigd zodat hij beschikbaar wordt voor kleinere instellingen met beperkte tijd en middelen. Daartoe moet ook de kennis die nodig is om de verschillende risico’s te kwalificeren of te kwantificeren worden gegenereerd en in bruikbare vorm beschikbaar worden gemaakt.

Het programma werkt in de periode 2009-2012 aan een ‘Handboek Collectie Risicomanagement’. Dit handboek wordt voor collectiebeheerders een hulpmiddel bij de besluitvorming op het gebied van collectiebehoud. Het beschrijft de methodiek in stappen en bevat de beschikbare kennis per schadefactor (risico) in bruikbare vorm zodat de gebruiker in staat is met een eigen team een risicoanalyse uit te voeren. Het Handboek moet steun gaan bieden bij het formuleren van de juiste vragen voor externe deskundigen.

Collectie Risicomanagement maakt gebruik van de kennis over waardetoekenning en waardeverlies; hier raakt dit thema Waarde en waardering. En net als Object in context genereert Collectie Risicomanagement kennis die het behoud van objecten ten goede komt, zij het vanuit een andere vraagstelling en perspectief.

Projecten Collectie Risicomanagement

  • 'Risk Maps', methodiek en toepassing
  • Indemniteit
  • Stof
  • OICR-prognose inktvraatschade deel 2
  • Fluctuaties van relatieve luchtvochtigheid op houten objecten


Programmaleider is Agnes Brokerhof, senior onderzoeker, T 020 305 47 29

Pagina’s in categorie "Risicomanagement"

Deze categorie bevat de volgende 7 pagina’s, van in totaal 7.