Categorie:Schade Atlas Metaal

Uit Collectiewijzer

Ga naar: navigatie, zoeken

 Een museale collectie bestaat uit een groep objecten samengesteld uit verschillende materialen.

Sommige objecten zijn opgeslagen in één of meerdere depots, een ander deel van de collectie staat tentoongesteld en waarschijnlijk zijn er objecten in bruikleen of onderweg.

Bijna alle materialen veranderen in de tijd als gevolg van een chemische of fysische interactie met hun omgeving, echter de snelheid waarmee dit gebeurt varieert sterk van materiaal tot materiaal.

Metalen vormen vaak een groot deel van de collectie. In deze schade atlas worden de meest voorkomende problemen in metaalcollecties besproken.

Naast een beschrijving van de schade wordt er informatie gegeven over het mechanisme en de snelheid van de reactie die van invloed is op het ontstaan van de schade.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om een oplossing te geven voor de ontstane schade; de schade atlas is dus geen handleiding voor het uitvoeren van conserveringsbehandelingen. Hiervoor kan desgewenst contact op worden genomen met een metaalrestaurator. De schade atlas is een hulpmiddel voor collectiebeheerders om schade binnen een metaalcollectie te herkennen, zodanig dat eventuele actie kan worden ondernomen.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende ondercategorie.