Categorie:Veilig Erfgoed

Uit Collectiewijzer

Versie door Hanna (Overleg | bijdragen) op 20 jul 2011 om 09:38

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Inleiding

Veilig Erfgoed is als programma ondergebracht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het is het vervolg van het Kenniscentrum Veiligheid Cultureel Erfgoed dat in 2008 werd opgericht.

Integrale veiligheidszorg

Gedragen verantwoordelijkheid binnen alle lagen van de organisatie voor veiligheid, beveiliging, risicobeheer, integriteit, calamiteitenbeheersing en hulpverlening, gekoppeld aan de kwaliteitsverbetering van uw instelling. Dat is integrale veiligheidszorg. Dit alles betreft mens, gebouw, collectie en informatie. De hele instelling, groot of klein, draagt bij aan deze kwaliteitsverbetering. Dit kan alleen als er een toenemende mate van bewustwording is van de urgentie van veiligheidsbeleid.

Beleid

De bescherming van mens, gebouw, collectie, archief en datasystemen is onderdeel van het beleid van een erfgoedinstelling. De directeur of het bestuur bekrachtigt het beleid door het integrale veiligheidsplan letterlijk te ondertekenen. Het veiligheidsbeleid is opgenomen in de managementcyclus en wordt periodiek geëvalueerd. In de jaarlijkse begroting is budget gereserveerd voor de veiligheidszorg.

Doel

Het doel van het veiligheidsbeleid is om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen door het tijdig treffen van maatregelen. Daarnaast is het veiligheidsbeleid er ook op gericht om tijdens een incident en achteraf doeltreffende maatregelen te nemen. We spreken in deze context achtereenvolgens over preventieve, preparatieve, repressieve en herstellende maatregelen.

Media in categorie "Veilig Erfgoed"

Deze categorie bevat de volgende 2 bestanden, van in totaal 2.