Help:Bloggen

Uit Collectiewijzer

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Beheer

Nieuwe gebruiker aanmaken

Het kan zijn dat de blog zo ingesteld is dat externen zichzelf kunnen inschrijven. Dit scheelt enige moeite en voorkomt dat er problemen oplopen of misverstanden plaatsvinden tijdens deze procedure. Om te controleren of dit mogelijk is, kijk op de pagina waarop jij zelf inlogt of er niet een optie is om te registreren onder de in te voeren velden.

Registreren.JPG

Om nieuwe gebruikers aan te maken moet je ingelogd zijn op een account met admin-rechten.

  1. In de menubalk links kies je 'Gebruikers'
  2. Het menu klapt uit, kies dan 'Nieuwe toevoegen'
  3. Hierin vul je de gegevens van de nieuwe gebruiker in, de velden gebruikersnaam en e-mailadres zijn verplicht, de rest kan later door de gebruiker zelf worden ingevuld. Het veld wachtwoord is ook verplicht, vul hier een tijdelijke wachtwoord in, de gebruiker wordt verzocht na zijn eerste bezoek dit te veranderen.
  4. Belangrijk: zorg dat 'Verstuur dit wachtwoord per email' aangevinkt is, anders weet de gebruiker niet hoe hij op de site kan inloggen.
  5. In de meeste gevallen moet er bij rol 'Auteur' worden geselecteerd, gezien deze rol de gebruiker rechten geeft zelf berichten op het blog te posten onder zijn eigen naam, en zijn eigen berichten ook aan te passen. Voor meer informatie over de verschillende niveaus zie de Codex (Engelstalig).

Inloggen

Om een bericht te kunnen schrijven op de weblog moet je ingelogd zijn. Inloggen doe je met de gebruikersnaam/wachtwoord combinatie die je van de weblogbeheerder ontvangen hebt.

Nieuw bericht maken

Klik in de linker kolom onder 'Berichten' op 'Nieuw bericht'. Het Bewerkingsscherm verschijnt met de cursor in het 'Titel' veld. Geef het bericht direct een titel. Begin daarna met het schrijven van je bericht in het grote veld onder de knoppenbalk.

Tip: als je je bericht al klaar hebt staan (bijvoorbeeld in een Word bestand) gebruik dan de knop 'Plakken uit Word' om de tekst te plakken. Je voorkomt daardoor dat er veel ongewenste Word opmaak code mee wordt gekopieerd.

Tekst opmaken

Binnen de blog kun je gebruik maken van de meest gebruikelijke tekstopmaak opties, zoals kopjes, lijsten, dikgedrukt, schuingedrukt plus nog een aantal blog-specifieke opties die misschien niet direct bekend voorkomen. Begin met de tekst opmaken zoals je dat ook in Word zou doen. Maak niet al te lange alinea's en zorg bij langere teksten voor voldoende witregels en eventueel tussenkopjes.

Editor van WordPress

Tip: Voor de opmaak van je tekst kun je ook gebruik maken van HTML code. Meer informatie over de mogelijkheden hiervan vind je in de Wordpress Codex.

Weblinks toevoegen

Maak waar mogelijk links naar relevante achtergrondinformatie en je bronnen. Koppel de links aan woorden of zinsdelen die het onderscheid maken (dus niet per se de naam, liever de inhoud van het onderwerp, bijvoorbeeld "de KLM staat erom bekend slechte stoelen (external link) te hebben"). Een link plaats je door het woord te selecteren, op het schakel-symbool te klikken en de link URL te plakken (inclusief http:// ). Klik daarna op 'Invoegen'.

Afbeeldingen toevoegen

Afbeelding uploaden

Zorg waar mogelijk voor illustratie van je bericht. Goed beeld verluchtigt en ondersteunt de tekst. Je voegt een afbeelding in door bij "Uploaden/Toevoegen" op het eerste symbool te klikken (Afbeelding toevoegen). Hier worden drie opties gegeven voor het toevoegen van een afbeelding:

  • Van computer: voeg een afbeelding toe die op je eigen computer staat
  • Van URL: voeg een afbeelding toe die je elders op het web hebt gevonden door er rechtstreeks naar te linken
  • Media bibliotheek: kies een afbeelding uit de in de blog aanwezige media bibliotheek. Hierin staan de afbeeldingen die eerder door de redactie op de blog zijn gebruikt

Afbeeldingsinstellingen

Voer na het uploaden van een afbeelding van je eigen computer altijd direct een goede naam voor de afbeelding in het veld 'Titel' in. Standaard wordt hier namelijk de vaak slecht leesbare bestandsnaam ingevuld. Kopieer de 'Titel' naar het veld 'Alternate text' en eventueel ook naar het veld 'Caption'. In dit laatste veld zou je ook een langere beschrijving van je afbeelding kunnen plaatsen. De 'Caption' wordt als onderschrift bij de afbeelding in je blogpost opgenomen.

Plaats het beeld bij voorkeur vooraan in het bericht (de cursor voor het eerste woord in de tekst). Je kunt een afbeelding vanaf je eigen pc invoegen, of vanaf een locatie op internet; zorg er bij de laatste voor dat dit een 'blijvende' plek is. Let ook op copyright/beeldrecht. In sommige gevallen is naamsvermelding voldoende, in andere gevallen moet je eerst toestemming vragen. Een handige hulpmiddel om beeldmateriaal te vinden die geschikt is voor gebruik in blogposts is de zoekmachine van Creative Commons.

Foto's van Flickr

Flickr foto invoegen

Bij "Uploaden/Toevoegen" kies je in plaats van het rechthoekje de twee bolletjes (logo van Flickr). Er verschijnt een menu waarin er op trefwoord gezocht kan worden naar foto's. Je kunt aangeven of je de zoekresultaten wil beperken tot de foto's van Collectiewijzer, als je weet dat wat je zoekt hier beschikbaar is.

Nadat je een foto hebt gekozen, moet je de gewenste maat en positie (gecentreerd, links/rechts uitgelijnd) bepalen. Over het algemeen wil je de maat "Thumbnail" kiezen, die een miniatuur van de grotere foto laat zien, die uitvergroot wordt als je erop klikt.
Wp-flickrchoose.jpeg
Let wel op: niet alle foto's hebben een Creative Commons licentie. Ook al is dit een ezelsbruggetje om foto's in een blogbericht te plaatsen, kijk wel of de licentie van de gewenste foto dit ook toestaat.

Bestand toevoegen

Een PDF of Word document kan als gelinkt bestand worden toegevoegd aan een blogbericht. Wordpress heeft hiervoor een eigen upload functionaliteit (via de knop 'Media toevoegen), maar als het gaat een document of publicatie onder bredere aandacht te brengen plaatsen wij het liever onder het Collectiewijzer account op Scribd (external link). Nadat dit gedaan is (via de webbeheerder) kan het document gelinkt worden als weblink (zie boven), of inline in het blogbericht worden opgenomen via de iPaper symbool in de knoppenbalk.

iPaper: Via de iPaper plugin kunnen pdf's en andere documenten die op Scribd staan in een venster in het blogbericht worden getoond. Klik op het iPaper symbool en selecteer het document uit de lijst in de popup. Klik vervolgens op Insert.

Taggen

Categorieën

Bestaand bericht bewerken

Meer informatie

Wil je meer weten over de (opmaak)mogelijkheden bekijk dan de engelstalige handleiding van Wordpress zelf.