Help:Flickr

Uit Collectiewijzer

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Inloggen

Om een bericht te kunnen schrijven op de weblog moet je ingelogd zijn. Inloggen doe je met de gebruikersnaam/wachtwoord combinatie die je van de weblogbeheerder ontvangen hebt.

Foto's uploaden

 1. Eenmaal ingelogd, kies Upload photos and videos onder de You-menu.
  Hulp-Flickr-foto uploaden.png
 2. Op de volgende pagina, klik op Choose photos and videos om verder te gaan. Je krijgt een venster te zien waarin je de gewenste foto's op je harde schijf kunt selecteren
  1. Tip: je kunt meerdere bestanden selecteren door de CTRL-toets (of CMD-toets op een Mac) op je toetsenbord ingedrukt te houden, en vervolgens de gewenste bestanden aan te klikken.
   Hulp-Flickr-privacy.png
 3. Op de volgende pagina staat een overzicht van de geselecteerde foto('s), en je krijgt alsnog de mogelijkheid om nog meer foto's toe te voegen aan de lijst (door op Add more te klikken), en om de zichtbaarheid van de bestanden in te stellen. In bijna alle gevallen zal de privacy-instelling op Public staan.
  1. Tip: voor meer opties over de zichtbaarheid/vindbaarheid van de foto('s), klik op Show more upload settings naast Set Privacy.
 4. Klik op de knop Upload photos and videos. Het volgende wat er getoond wordt is de voortgang van het uploaden van de bestanden. Als dit klaar is, verschijnt er een vriendelijke vraag om de foto's te beschrijven, klik hierop.
 5. Op de volgende pagina krijg je de mogelijkheid om metadata toe te voegen aan de foto's:
  1. Batch operations: hier kun je dezelfde metadata toevoegen aan alle foto's; taggen of alle foto's plaatsen in sets (zie: Sets maken)
  2. Titles, descriptions, tags: hier kun je, zoals de titel aangeeft, de foto's afzonderlijk voorzien van titels, beschrijvingen en tags.
   Hulp-Flickr-metadata.png
 6. Als je klaar bent, klik op Save.

Sets maken

Om foto's logisch te kunnen groeperen en organiseren biedt Flickr de gebruiker een mogelijkheid aan om zogenaamde sets te maken. Na het upload-proces
Hulp-Flickr-sets maken1.jpeg
 1. Kies onder de Organize & Create-menu de optie Your sets and collections.
 2. Linksboven, onder de tabbladen met opties kies voor de optie Create new set.
  Hulp-Flickr-sets maken2.jpeg
 3. Geef de set een beschrijvende titel, en schrijf een korte beschrijving in het paneel dat links verschijnt.
 4. Onderin het venster kun je uit de foto's kiezen die toegevoegd worden aan de set, door erop te klikken. De selectie sleep je vervolgens naar het grote paneel in het midden, waar je een overzicht krijgt van de geselecteerde foto's.
  1. Tip: je kunt meerdere bestanden selecteren door de CTRL-toets (of CMD-toets op een Mac) op je toetsenbord ingedrukt te houden, en vervolgens de gewenste bestanden aan te klikken. Een hele rij kan geselecteerd worden door op de eerste foto te klikken, en dan, met de SHIFT-toets ingedrukt, de laatste foto te klikken.
 5. Als je klaar bent, klik op de blauwe Save-knop onder het paneel links.

Metadateren

Foto's taggen

Foto's geotaggen

Om de verspreiding van de foto's in kaart te brengen, letterlijk, maken wij gebruik van de geotagging mogelijkheden in Flickr. Dit kan op twee verschillende manieren; op de pagina van een enkele foto, of een aantal foto's tegelijk.

Enkele foto geotaggen

Op de pagina van de foto, klik op de Add this photo to your map! knop in de rechterkolom naast de afbeelding. Er verschijnt een venstertje met daarin een kaart, en onderaan het verzoek de foto op de juiste plaats op de kaart te slepen. In de meeste gevallen, wil je zoeken op een adres. Dit doe je aan de hand van de zoekbalk rechtsboven. Je kunt op adres zoeken, bv.: 'Visseringlaan 3, Rijswijk', of op naam van de locatie, bv.: 'Van Abbemuseum, Eindhoven'. Als je tevreden bent met de positie van de foto op de kaart, klik op Save location.

Hulp-Flickr-geotaggen enkel1.jpeg
Hulp-Flickr-geotaggen enkel2.jpeg

Meerdere foto's geotaggen

 1. Kies Your Map onder de Organize & create-menu.
  Hulp-Flickr-geotaggen batch1.jpeg
 2. Het volgende scherm is een volledige kaart. Rechts bovenin vind je een zoekbalk waar je kunt zoeken op adres of naam van de gewenste locatie.
  Hulp-Flickr-geotaggen batch2.jpeg
 3. Selecteer onderin de foto's en sleep deze naar de punt op de kaart waar deze horen te staan.
 4. Sleep de selectie op de kaart en zorg dat het blauwe bolletje onderaan de selectie boven de groene punt op de kaart komt te staan. Als dit gelukt is, verschijnt er op dat bolletje een plusteken. Laat los, en de foto's worden aan die locatie toegekend.
  Hulp-Flickr-geotaggen batch3.jpeg