Help:Wiki

Uit Collectiewijzer

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Waar is de Collectiewijzer wiki voor bedoeld?

De Collectiewijzer wiki heeft als doel kennis over beheer en behoud van cultureel erfgoed toegankelijk te maken, te verspreiden en actueel te houden. Je bent uitgenodigd om, samen met collega's van andere instituten en instellingen, te werken aan artikelen. Die artikelen kunnen gaan over depotbeheer of over collectiebeleid, over restauratie-technieken of over inktvraat, kortom: alle onderwerpen uit ons vakgebied zijn welkom.

Een wiki heeft pas zin als we het samen verder opbouwen.  Aarzel niet om een bijdrage te leveren:
Voeg artikelen, nieuwe termen, een volledig lexicon of links naar anderstalige online termenlijsten toe.
Verrijk de artikelen door relaties te leggen tussen verschillende termen, tag ze met een trefwoord, plaats links naar relevante websites of voeg een sprekend voorbeeld toe (want een beeld zegt soms meer dan duizend woorden). Discussieer over de terminologische definities en stel alternatieven voor.
Wil je meedenken over de Collectiewijzer wiki? Dat kan! Neem contact op met het Collectiewijzerteam: info[at]collectiewijzer.nl. We zijn steeds benieuwd naar suggesties en verfrissende ideeën.

Overleg met andere auteurs via de knop "overleg" (na inloggen). Wanneer je echt een gesprek wilt voeren met je collega's over een kwestie, maak dan liever een discussie aan op onze LinkedIn groep. De resultaten uit zo'n discussie willen we natuurlijk wel weer graag terug op deze Collectiewijzer wiki zien.

Registreren en Inloggen

Om een wiki pagina te kunnen schrijven of te bewerken op de colllectiewijzer wiki moet je ingelogd zijn. Inloggen doe je op http://wiki.collectiewijzer.nl/index.php?title=Speciaal:Aanmelden met de gebruikersnaam/wachtwoord zoals je die bij je registratie hebt aangemaakt. Registreren doe je op http://wiki.collectiewijzer.nl/index.php?title=Speciaal:Aanmelden&type=signup. Als je jezelf registreert, vergeet dan uw gebruikersnaam en password niet. Schrijf het zonodig op. Om je later weer eens aan te melden, klik op de te link "aanmelden", rechtsboven op elke pagina.

Nieuwe pagina maken

Klik in de hoofdnavigatie op "inhoud toevoegen". Geef de pagina een naam.

Of: wanneer u zoekt op een pagina en klikt op "Ok" kan het zijn dat die pagina nog niet bestaat. Als u b.v. zoekt op de paginanaam "abc" en klikt op "Ok" dan krijgt u de melding (met het woord aanmaken in het rood) :

Er bestaat geen pagina met de naam "abc". U kunt deze aanmaken.

Klik op aanmaken en u krijgt een lege pagina. Type uw tekst en sla deze op. Probeer kleine pagina's te maken met 1 onderwerp per pagina. Dan blijft de wiki enigzins overzichtelijk.

Weblinks toevoegen

Afbeeldingen plaatsen

Zorg waar mogelijk voor illustratie van je bericht. Goed beeld verluchtigt en ondersteunt de tekst. Je voegt een afbeelding in door bij "Uploaden/Toevoegen" op het eerste symbool te klikken (Afbeelding toevoegen).

Afbeeldingsinstellingen Voer na het uploaden van een afbeelding van je eigen computer altijd direct een goede naam voor de afbeelding in het veld 'Titel' in. Standaard wordt hier namelijk de vaak slecht leesbare bestandsnaam ingevuld. Kopieer de 'Titel' naar het veld 'Alternate text' en eventueel ook naar het veld 'Caption'. In dit laatste veld zou je ook een langere beschrijving van je afbeelding kunnen plaatsen. De 'Caption' wordt als onderschrift bij de afbeelding in je blogpost opgenomen.


Categorieën

Met het [C] knopje uit de werkbalk kun je een categorie toevoegen aan je pagina. Doe dit helemaal onderaan. Je kunt kiezen uit een van de categorieën uit de lijst of zelf een nieuwe maken. De categorie verbindt je artikel met andere artikelen uit die categorie. De "tagcloud" in de rechterbalk (en onderaan de homepage) wordt samengesteld uit categorienamen: hoe meer artikelen een categorie bevat, hoe dikker en groter het woord.

Bestaand bericht bewerken

Boven iedere pagina staan meerdere tabs. De eerste is "pagina", de tweede is "overleg" en de derde tab "bewerken".

Bewerken

De belangrijkste functie is: "bewerken". Als je op die tab klikt, kom je op pagina zoals die er uit ziet in de bewerkstatus. Dat is dan de volledige pagina, inclusief eventuele hoofdstukken. Als er hoofdstukken zijn gemaakt, zie je ook 'bewerken' aan de rechterkant van ieder hoofdstuk. Je komt dan niet in de gehele pagina, maar alleen in dat deel waar 'bewerken' bijstaat.

Standaard werk je in een tekstveld waarboven 3 werkbalken zichtbaar zijn. In deze werkbalken staan icoontjes die of opmaak, of functies toevoegen aan de pagina. Als u met uw muis over deze knoppen gaat (zonder te klikken) dan zie je wat ze betekenen. B voor vet bijvoorbeeld. Selecteer de tekst die je bijvoorbeeld vet wilt hebben en klik op de knop met de B. Dan zal je tekst er op de leespagina vet uitzien. 

Wikitext

Wanneer je in de echte wiki code wilt werken, klik dan linksboven op "wikitext".

Je ziet dan codes in de tekst. Bijvoorbeeld dubbele streepjes voor en na een woord. Die codes hebben een functie. De streepjes zijn er bijvoorbeeld om een kop op een hoofdstuk te maken. Denk niet, wat moeten die streepjes daar, ik zal ze weghalen, want dan verdwijnt de hoofstukindeling.

Typ u gewoon, zoals je altijd bent gewend. Als je klaar bent, scrol  dan met de buitenste rechterbalk naar beneden. Onderaan treft u drie knoppen: Pagina opslaan, Bewerking ter controle bekijken en Wijzigingen bekijken. Daarnaast staat Annuleren. Je kunt besluiten de pagina direct op te slaan. Je kunt daarna weer wijzigen, zoveel u wilt.

Zoeken

Net zo als in een boek kun je in een inhoudsopgave zoeken of in een trefwoordenregister. De inhoudsopgave en hoofdstukindeling van een boek kun je vergelijken met Categorieën, een koppeling die je in veel wiki's zult tegenkomen in het navigatiemenu. In de categorieën tref je op onderwerp verzameld, de pagina's. Als je op een trefwoord wilt zoeken, typ dat dan in 'zoeken'. Met de knop OK wordt gezocht op de titel van een pagina. Met de knop zoeken wordt gezocht naar je woord in de teksten van de pagina's.