Inktvraat

Uit Collectiewijzer

Ga naar: navigatie, zoeken

Behandelingsmethoden

IJzergallusinkten vormen een bedreiging voor veel papieren objecten. Twee ingrediënten, zwavelzuur en ijzer (II) ionen, veroorzaken de afbraak van papier door de katalysatie van twee processen: zure hydrolyse en oxidatie. Bij het ICN is een behandelingsmethode ontwikkeld die bewezen effectief is.

Bij deze behandeling worden achtereenvolgens twee reagens in een waterige oplossing aangebracht op het object, te weten calciumammoniumfytaat en calciumbicarbonaat.

De eerste blokkeert de door ijzer (II) gekatalyseerde oxidatie door complexering en gedeeltelijke verwijdering van ijzer (II) en ijzer (III) ionen.

De tweede blokkeert de hydrolyse door het aanwezige zuur te neutraliseren. De werkzaamheid van de methode werd geëvalueerd op testmodellen die versneld verouderd werden om het corrosieproces te simuleren. Om het effect op originelen te testen werd een niet-bloedende test op ijzer (II) ionen ontwikkeld. Deze test is verkrijgbaar bij de fa. Equipment Ltd. (PEL) in Norfolk, Engeland. Zie de link onderaan deze tekst.

Hoewel de waterige behandeling zeer bevredigende resultaten opleverde, met slechts beperkte neveneffecten, is er een aantal soorten objecten waarvoor de behandeling niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld gebonden boeken en tekeningen. Hiervoor is een niet-waterige behandelingsmethode wenselijk. Het onderzoek richt zich daar nu dan ook op.

Zie ook: ink corrosion website