Luchtkwaliteit

Uit Collectiewijzer

Ga naar: navigatie, zoeken

Gassen die schade kunnen veroorzaken aan objecten zijn onder andere azijnzuur, mierenzuur en formaldehyde. Belangrijke bronnen voor deze gassen zijn hout, papier, (synthetische) lijmen, verf en plastics.

Inhoud

Doelstelling

Het identificeren en kwantificeren van schadelijke gassen in de binnenlucht en het bestuderen van hun invloed op objecten.

Objecten

Alle objecten.

Principe

Gassen die schade kunnen veroorzaken aan objecten zijn onder andere azijnzuur, mierenzuur en formaldehyde. Belangrijke bronnen voor deze gassen zijn hout, papier, (synthetische) lijmen, verf en plastics. Materialen die door deze gassen worden aangetast zijn onder andere lood, koper, papier, kalkhoudend materiaal en textiel. De mate van aantasting is afhankelijk van het type materiaal, de concentratie en het type gas en de blootstellingduur. Bovendien kan er sprake zijn van een synergetisch effect, d.w.z. dat de combinatie van verschillende gassen de aantasting kunnen versterken of verzwakken. De grote verscheidenheid van parameters maakt de relatie tussen aangetoonde schade en concentratie gas in de lucht moeilijk interpreteerbaar.

Onderzoek

Concentraties azijnzuur, mierenzuur en formaldehyde kunnen op aanvraag worden gemeten in musea, met name in vitrines. Veel houtsoorten en -producten, zoals MDF, spaanplaat en eikenhout emitteren schadelijke gassen. Dit leidt tot verhoogde concentraties in vitrines. De vraag is echter hoe hoog deze concentraties worden en wanneer deze schadelijk worden voor de objecten in de vitrine. Als bij hoge concentraties schadelijke gassen worden aangetroffen kunnen reductie-maatregelen worden genomen. Deze reductiemaatregelen bestaan onder andere uit het gebruiken van absorberend materiaal, lakken van vitrines, ventilatiesystemen etc. Hierbij speelt ook de duurzaamheid van de genomen maatregelen een rol.