Museum Boerhaave, Leiden

Uit Collectiewijzer

Versie door Hans Schraven (Overleg | bijdragen) op 22 jul 2010 om 11:15

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een casestudy behorende bij Hoofdmotieven voor afstotingVerbetering collectie

Museum Boerhaave probeerde door een ruil een Marshall-microscoop te verwerven ter verbetering van de collectie. De ruil liep echter stuk door de procedure in Groot-Brittannië.

Museum Boerhaave aast al meer dan dertig jaar op een microscoop van John Marshall. Van de samengestelde microscoop zijn er nog vijftien stuks over. Voor het museum, is de Marshall een ontbrekende schakel in de collectie historische microscopen. Toen er in 1998 één op de markt kwam, moest het museum lijdzaam toezien hoe het zeldzame stuk naar een andere eigenaar toe ging. Het museum kon de vraagprijs niet betalen.

Boerhaave heeft daarom overwogen een microscoop uit de eigen collectie in te zetten als ruil om de Marshall te krijgen. Het museum beschikt over drie microscopen van Antoni van Leeuwenhoek uit de late zeventiende eeuw. Van Leeuwenhoek kon met dit instrument als eerste rode bloedlichaampjes en bacteriën waarnemen. Dit topstuk zou bijzonder interessant zijn voor het Science Museum in Londen. Dit museum heeft vier Marshall-microscopen in de collectie, maar een Van Leeuwenhoek ontbreekt. Beide musea zouden een lacune in de collectie opvullen met de ruil. 

Als het Britse museum toestemming van zijn Board of Trustees had gekregen om af te stoten naar het buitenland, dan had het een exportvergunning moeten aanvragen voor de microscoop. Deze vergunning moet worden aangevraagd voor alle objecten met een waarde hoger dan 38.000 pond. Voordat de vergunning wordt afgegeven, moet het stuk eerst een aantal maanden te koop worden aangeboden binnen Groot-Brittannië. Door deze verplichting is het mogelijk dat een derde partij de Marshall koopt en dat beide musea met lege handen staan. De musea hebben dan ook besloten om de ruil niet door te laten gaan.</p>

Een wederzijds bruikleen van de microscopen is ook overwogen, maar museum Boerhaave heeft besloten dit niet te doen. De reden hiervoor is dat het Science Museum zich sinds 2000 meer is gaan richten op hedendaagse ontwikkelingen in de wetenschap. Museum Boerhaave vond het geen goed idee meer om een kostbaar historisch object bij het Britse museum te plaatsen. </p>
TB