Publicatie Niets gaat verloren

Uit Collectiewijzer

Versie door Hans Schraven (Overleg | bijdragen) op 20 jul 2010 om 16:01

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Niets gaat verloren
Twintig jaar selectie en afstoting uit Nederlandse museale collecties

Niets gaat verloren is geschreven in opdracht van ICN en uitgegeven door de Boekmanstichting. De publicatie kost € 25,- en is te bestellen via informatiecentrum@icn.nl of www.boekman.nl

In dit kennisdossier zijn de case studies uit Niets gaat verloren opgenomen, ingedeeld in motieven voor afstoten. In het boek zijn de case studies verbonden aan artikelen geschreven door diverse auteurs. De artikelen zijn niet digitaal gepubliceerd.

In het boek is aandacht voor de ontwikkelingen en praktijk rond selecteren en afstoten van museale collecties. Vanuit verschillende invalshoeken wordt inzicht gegeven in de kansen en valkuilen voor musea bij het beheer en het ‘ontzamelen’ van hun collecties. Museumdirecteuren en andere deskundigen geven hun meningen over selectie en afstoten. Enkele tientallen voorbeelden worden besproken, waaronder opzienbarende gevallen zoals de onverwacht hoge opbrengst van de veiling van de ‘Masjkov’ van het Gemeentemuseum Den Haag of de voorgenomen verkoop van de ‘Sweerts’ uit het Frans Hals Museum. Ook is er aandacht voor de rol van het ICN in het verzamelbeleid van het rijk, voor de opschoning van academisch erfgoed en het lot van collecties van particuliere stichtingen en verenigingen die zich in musea bevinden. De vele casussen en beeldmateriaal in Niets gaat verloren illustreren niet alleen de dilemma’s uit de dagelijkse museumpraktijk, maar maken de publicatie ook geschikt voor een breder lezerspubliek. De publicatie bevat bijdragen van Annemarie Vels Heijn, Frank Bergevoet, Renée Steenbergen, Olav Velthuis, Peter van Mensch, Arjen Kok en Petra Timmer.

Ter ere van het verschijnen van de publicatie Niets gaat verloren vond op vrijdag 27 april j.l. een feestelijke debat-bijeenkomst plaats in de Singelkerk te Amsterdam. In het debat stond één stelling centraal, gerelateerd aan de casus uit het boek over het schilderij ‘Niets gaat verloren’ van Willy Boers. Dit schilderij is uiteindelijk na omzwervingen terechtgekomen bij Kunsthandel Simonis & Buunk. Uiteenlopende visies met betrekking tot deze casus werden vanuit de wetenschap, de museumsector en de handel belicht. Het debat stond onder leiding van Martijn Sanders.


De publicatie Niets gaat verloren kost € 25,- en is te bestellen via informatiecentrum@icn.nl of www.boekman.nl


Voor informatie over de publicatie, het aanvragen van persexemplaren of het Instituut Collectie Nederland:
Marina Raymakers, hoofd Communicatie & Informatie ICN, T 020-3054697, M 06-29107976, E marina.raymakers@icn.nl
Voor informatie over de Boekmanstichting:
Marielle Hendriks, Boekmanstichting, T 020-624 37 36, M 06-55 72 66 22, E
zie ook: www.icn.nl en www.boekmanstichting.nl