Risicobeheer

Uit Collectiewijzer

Versie door Renate (Overleg | bijdragen) op 3 okt 2011 om 10:46

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het is van belang dat u inzicht heeft in de potentiële gevaren voor mens, gebouw, collectie en datasystemen. Het beheersen en verminderen van risico's wordt risicobeheer genoemd.

Risicobeheer is belangrijk omdat u schade aan uw erfgoed zo veel mogelijk wilt uitsluiten of beperken. Risicobeheer is geen activiteit of project met een begin- en einddatum. Het is juist een dynamisch en cyclisch proces. Elke verandering, bijvoorbeeld een tentoonstelling of een evenement, maar ook een nieuwe maatregel (organisatorisch, bouwkundig of elektronisch), kan een nieuw risico introduceren. U dient dus steeds in de gaten te houden of er nog op de juiste manier met risico's wordt omgegaan en of de genomen maatregelen nog voldoen aan de gestelde eisen.

Waarde

Het is bij risicobeheer belangrijk te weten wat de waarde van de collectie is en welk waardeverlies u bereid bent te accepteren. U moet daarbij niet alleen denken aan de financiële waarde, maar zeker ook aan de (cultuur)historische waarde. Wanneer u als erfgoedbeheerder een goed beeld heeft van de waarde van uw collectie, dan kunt u de juiste veiligheids- en beveiligingsmaatregelen nemen om deze te beschermen.

Meer informatie

  1. Risicobeheer in drie stappen
  2. Risicoanalyse: een integrale aanpak
  3. Methoden van risicoanalyse
  4. Het belang van waardering
  5. Kosten- en batenanalyse